Beyaz Şarap Yapımı
Beyaz şarap yapımı kırmızı şarap yapımına göre daha zordur çünkü beyaz şaraplar çoğunlukla oksidasyon ve renk değişimiyle esmerleşmeye daha çok meyillidir.
Kırmızı ve beyaz şarap yapımındaki en önemli farklılık, renk maddelerinin genellikle kabukta bulunması sebebiyle renk maddelerinin şıraya almak için bazı farklı işlemlerin uygulamaya alınmasından kaynaklanmaktadır. Burada da en çok uygulanan işlem mayşe fermantasyonudur. Beyaz şarapların üretiminde genellikle sadece şıra fermantasyonu uygulanır. Beyaz şarap yapımı hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşın.
Her iki üretimi etkileyen diğer farklar şöyle sıralanmaktadır;
- Kırmızı üzümler beyaz üzümlere göre biraz daha olgun toplanmaktadırlar.
- Beyaz üzümler umumiyetle kırmızılara göre daha düşük sıcaklıklarda fermente edilmekte olup, bu bakımdan da daha fazla aroma ve asit sahibi olmaktadırlar.
- Kırmızı şaraplar meşe fıçılarda dinlendirilerek aroma, kalite ve komplekslikleri arttırılmaktadırlar. Beyazlar ise fıçılarda uzun süre bekletilmezler ve oldukça genç tüketilmektedirler. Bu sebeple taze, meyvemsi aroma ve lezzete sahiptirler.
Beyaz şarap üretiminde şarapta kazanmayı düşündüklerimizi kısaca şöyle özetleyebiliriz.– En yüksek verime ulaşmak,
– Aroma ve lezzet maddelerinin şaraba tam olarak geçmesi,
– Tanenli madde geçişinin en az düzeyde olması,
– Şıra ve şarapta tortu yükünün en az seviyelerde olması,
– Mikrobiyal bulaşmaların en az seviyede olması, bu şarap bozulmalarını önleyebilmek için önemlidir.
Başlıca Yerli Şaraplık Beyaz Üzüm Çeşitlerimiz;
Hasandede (İç Anadolu), Narince (Tokat), Emir (İç Anadolu), Sultaniye (Ege), Yapıncak (Trakya), Misket (Ege), Dökülgen (Güney Doğu Anadolu), Beylerce (Bilecik), Akgemre (Akdeniz), Altıntaş (Bozcaada), Sungurlu Beyazı, Vasilaki (Ege).
Ülkemizde de yetişen başlıca Dünyaca Ünlü Şaraplık Beyaz Üzüm Çeşitleri;
Chardonay, Semillon, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling, Viognier, Albarino, Pino Gris.