Blog geri dön
Şarap Üretimi

Şarapların Olgunlaştırılması

Şarapların olgunlaştırılması; Uygun kaplar içerisinde, istenilen özellikleri kazandırmak, üzüm çeşidine ve yapım tekniğine ait karakterleri yansıtabilmek, bu karakteristik özelliklerini koruyabilmesi amacıyla belirli bir süre dinlendirilir. Fermantasyon sonrasında şişeleninceye kadar yapılan bu gibi işlemlere dinlendirilme suretiyle olgunlaştırılma diyoruz.Şarapların Olgunlaştırılması

Düzenli ve yavaş seyreden olgunlaşma sonucunda şaraplar daha dayanıklı ve karakteristik olmaktadır. Ancak, şarapların geç olgunlaşması ev şarabı yapanların sabrını zorladığı gibi küçük üreticiler için de maliyet artışına sebep olduğundan şaraplar oldukça erken sunuma geçirilmektedir.

Şarapları dinlendireceğimiz yerler; iklim değişikliklerinde stabil olabilmelidir. Beyaz şaraplar için 9-12 dereceler, tatlı şaraplar için 5-8 dereceler, kırmızı şaraplar için ise 15-16 dereceler uygundur.

Depolama yerlerimiz loş olmalı, güneş ışığı almamalı, elektrik gerekmedikçe açılmamalı, titreşimli bir yerde olmamalı ve bu yerlerde mümkünse yüksek sesli müzik/konuşma yapılmamalı.

Evlerimizde şayet varsa bodrum katlar dinlendirmek için en ideal yerlerdir. Şarapların Olgunlaştırılması için kullanılan kaplar da önemli olup, mümkün olduğunca büyük hacimli kaplarda olgunlaştırma yapılması uygun olur. Kaliteli şarap veren bir üzüm çeşidinden elde edilen iyi bir şarap, normal bir sofra şarabından, yüksek asitli bir şarap, düşük asitli şaraptan daha uzun süreli bir dinlenme sonrasında olgunlaşırlar.

Hafif meyvemsi sofra şaraplarını son aktarması yapıldıktan itibaren 3-6 ay olgunlaştırmak yeterli olabilir. (Sofra şarabı: İçerisine alkol katılmadan, içerisindeki bütün alkolün fermantasyon ile oluştuğu şaraplara denilmektedir)

Aslen kalite ev şarabı, en erken bir daha ki bağbozumu öncesi, kaplarımızı hazırlama aşamasına kadar olgunlaştırılmalı ve şişelemeye o zaman geçilmeli. Kalite şaraplar ise en az 6-8 ay dinlendirilmeli. Olgunlaşma süresinin, tecrübeli ve uzman kişilerin tadım yaparak takibi sonrasında verecekleri tarihlere kadar sürmesi en doğrusudur.
Sofra Şarabı
Birçok şarap üreticisi oldukça beğeni aldığı için şaraplarını belirli bir süre de şaraplarının üzüm çeşidi ve yapılış tekniğine uygun olduğunu düşündükleri Fransız, Amerikan veya Macar meşelerinden yapılmış çeşitli hacimdeki fıçılarda iki-üç yıl civarı olgunlaştırmaya da tabi tutmaktadır.

Ev şarabı yapan birçok kişi ve hatta küçük üretim yapanlar, meşe aromalarını meşe fıçı yerine meşe talaşı ilavesi ile kazandırma yolunu seçmekte. Meşe talaşlarının cibreye fermantasyon sırasında 10 litreye birkaç gram konulmalı ve aşırı meşe aromalarından kaçınmak için takip edilerek çok hafif hissedildiğinde işleme son verilmeli ve şıra meşe talaşından ayrılmalıdır. Meşe katkısı hiçbir zaman esas unsur değildir, olmamalıdır, sadece bir nüans olarak kabul edilmelidir.
Şarap Nasıl OlgunlaşırŞişeli, sek beyaz şaraplar 2-3 yıl, hatta üzüm çeşidine ve yıllık bağ verilerine göre 5-15 yıla kadar gelişmelerini sürdürebilir.
Şişeli, sek hafif ve meyvemsi kırmızı şaraplar için iki yıl şişede olgunlaştırma yeterlidir. Şişeli, sek iyi ve alkolce zengin şaraplar, tek parça kaliteli mantar kullanımı ve mantarın her 15 yılda bir kez değiştirilmesi ile bir insan ömrü kadar yaşarlar.

Şişeli, alkol ve şekerce zengin kaliteli tatlı şaraplar, 30-40 yıl sonra bile zevkle içilir. İyi üzüm, iyi teknoloji, iyi olgunlaştırma sonrasında elde edilen şarapların ziynet eşyası kadar değer kazandığını söylesek herhalde yanlış olmaz. Evde şarap yapımı yöntemleri hakkında almak isterseniz, sayfamızı ziyaret ediniz.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön