Üzüm’ün bileşenleri
Şarap üretiminde en önemli rol alan başlıca şaraplık üzüm bileşim maddeleri, Şekerler ( glikoz, früktoz), Organik asitler, aroma ve lezzet bileşikleri, fenolik maddeler veya tanenler ile potasyum ve minerallerdir.
Üzüm’ün Bileşenleri : Şekerler olarak, Glikoz ve Früktoz olgun üzümlerde birbirine eşit olarak bulunurlar. Mayalar tarafından fermantasyon sırasında alkol ve karbondioksite dönüştürülürler.
Organik asitler ise Tartatik ve Malik asitler olup, şarabın dengesini, korunmasını sağladıkları gibi tartarik asit şarabın stabilitesinde, malik asit ise malolaktik fermantasyonda önemli rol oynar.
Son olarak da, üzümün ve şarabın yapısında 400 den fazla aroma ve lezzet veren tat bileşeni belirlendiğini belirtmek isteriz. Üzüm’ün bileşenleri konusunda daha detaylı bilgi için bize ulaşın.
Şıra Bileşenleri: Şıranın bileşimine de kısaca değinecek olursak, şıralarda başlıca %65-85 su, %15-35 şekerler ve diğer karbonhidratlar, %0,35-1,4 organik asitler, %0,2-0,5 mineral maddeler, %0,02-0,1 azotlu maddeler ve az miktarda fenolik maddeler, renk maddeleri, koku ve tat maddeleri, enzimler, vitaminler bulunmaktadır.